srijeda, 29. svibnja 2019.

Projektni dan

U našoj školi održan je projektni dan. Tijekom aktivnosti toga dana, učenici 7.b razreda osmislili su igricu Tko želi biti Milijunaš?

Milijunaš

nedjelja, 19. svibnja 2019.

Why Malta?


U sklopu Erasmus+ projekta „Let's VolunPeer!” učiteljica engleskog jezika Petra Turković, sudjelovala je na stručnom usavršavanju u školi ETI Malta u gradu Paceville na Malti. Mobilnost je održana od 6. do 10. svibnja 2019., a učiteljica je imala priliku upoznati nove digitalne alate koje će koristiti u svome radu na tečaju pod nazivom „Empowerment in ICT Skills - Making Use of Technology Tools“.
Nastava je održana na engleskom jeziku, u malim skupinama te poticajnoj i opuštenoj atmosferi. Učitelji iz Njemačke, Slovačke i Španjolske međusobno su razmijenili iskustva o načinu i organizaciji rada u njihovim školama te o uporabi tehnologije u nastavi. Stečena znanja o kreiranju web stranica, bloga, stripova i raznih igrica u nastavi učitelji su prezentirali posljednjeg dana, a učiteljica Petra Turković ih već aktivno primjenjuje u nastavi. Učenici odlično reagiraju i pokazuju veliki interes za ove inovacije. 
Ovo usavršavanje učiteljica će iskoristiti i u radu svoje sekcije volonterskog kluba „Need Help?“ u kojem će učenici volonteri svojim vršnjacima nuditi pomoć u učenju uz korištenje IKT-a.
U slobodno vrijeme, učitelji sudionici raznih tečajeva koji su se u isto vrijeme održavali u školi ETI Malta, imali su prilike posjetiti gradove Vallettu i Mdinu te naučiti zanimljive činjenice o povijesti Malte uz stručno vodstvo vrlo zanimljivog vodiča. Isto tako, bilo je dovoljno vremena za samostalno istraživanje ovog prekrasnog Sredozemnog otoka i upijanje njegove kulture i atmosfere.
Na sljedeće dogovorene mobilnosti putuju još 3 učiteljice I. OŠ Bjelovar koje će stečenim znanjima obogatiti rad svoj rad i rad volonterskog kluba u I. osnovnoj školi Bjelovar.
U nastavku slijedi kratki opis petodnevnog boravka na Malti učiteljice Petre Turković:
 Day 1 – prvi dan
Po dolasku u školu ETI Malta, upoznali smo voditeljicu tečaja, simpatičnu Josianne Pisani koja nam je bila mentorica i uz koju smo upoznavali digitalne alate. 
Prvi dan bio je rezerviran za komunikaciju putem računala u učionici, te za teoriju i praksu dizajniranja vlastite web stranice. Na kraju dana, sudionici tečaja (4 učitelja iz Njemačke, Slovačke, Španjolske I Hrvatske) uspješno su kreirali svoju web stranicu, ali i kroz neobavezan razgovor, saznali puno o životu na Malti, o njenoj povijesti, i o načinu školovanja na otoku.

 Day 2  - drugi dan
Drugi dan bio je posvećen kreiranju bloga. Osim bloga, učitelji su imali priliku naučiti više o alatima za uređivanje videa. Na kraju dana, povezali smo blog s web stranicom, napisali prve postove i objavili prve video zadatke.
Popodnevni sati bili su rezervirani za izlet u Vallettu, glavni grad Malte, ili kako se često naziva ‘muzejem na otvorenom’. Valletta je grad koji je među prvima dospio na UNESCO-v popis svjetske baštine, a koji je u 2018. godini imenovan za Europski glavni grad kulture od strane Europske unije. Neke od najprepoznatljivijih znamenitosti uključuju Gradska vrata, konkatedralu sv. Ivana, Veliku majstorsku palaču, kazalište Manoel te Veliku luku. Velika luka (Grand Harbour) okružena je masivnim utvrdama, bastionima, obrambenim kulama te Gornjim Barakka vrtovima prepunih cvijeća s nevjerojatnim pogledom na samu luku i Tri grada (Three Cities).
Day 3 – treći dan
Najzabavniji od 5 dana bio je upravo treći. Kao i našim učenicima, kada dan započne igrom i zabavom, učenje je zagarantirano. Osim nekoliko odigranih igrica, učitelji su imali priliku napraviti nekoliko svojih igrica koristeći se raznim digitalnim alatima kroz koje nas je vodila naša mentorica.
Day 4 – četvrti dan
Nastava u školi ETI Malta odlično je organizirana. Tako je nakon najzabavnijeg dana došao i onaj najzahtjevniji. Upoznali smo alate za snimanje zaslona računala i alate za pripremanje, snimanje i uređivanje audio materijala za online upotrebu.
Protuteža zahtjevnom radu bio je popodnevni izlet u Mdinu – nekadašnji glavni grad Malte. Mdina je poznata i pod nazivom „Tihi grad“, okružena je zidinama, a zbog činjenice da je stoljećima bila dom plemićkih obitelji u njoj se nalazi mnogo impresivnih palača. Susjedni Rabat nekada je bio predgrađe Mdine, a kulturno i povijesno je veoma značajno mjesto na Malti.

Day 5 – peti dan
Posljednji dan u školi, proveli smo izrađujući avatare, stripove i ažurirajući web stranice i blogove. Na kraju radnoga dana, prezentirali smo naučeno i osvijestili koliko smo toga u kratkom vremenu postigli. 
Rezultati su vrijedni čestitanja, a iskustvo stečeno ovim tečajem je neprocjenjivo.



           



                       


x

petak, 17. svibnja 2019.

utorak, 14. svibnja 2019.

Instructions

Dear pupils,
before we end this school year and welcome our summer holidays, we have to write one last test! On the right side of this blog, you can see Revision Sheets I have prepared for you :) These are the tasks you can find in your workbook New Building Bridges 5 - 8, and the tasks that are very important (if you know what I mean). Your test will have similar tasks. I suggest you take a good look at them so you know what you have to learn for the test.
Also, you can play games I have prepared for you :)
If you have any questions, I will be happy to help you!
Have fun!